Horses Tomorrow

    Balance coaching voor ruiters  

Visie en missie

Balans

Balans staat voor je lichaam in evenwicht houden op het paard. Het staat ook voor mentale en emotionele balans. Een ruiter in balans, die zich bewust is van zijn lichaam en dat van zijn paard, kan zijn paard helpen een correcte bespiering te ontwikkelen en in balans en vrij te bewegen. Het paard kan in harmonie met zijn ruiter werken en pezier hebben in zijn werk in plaats van pijn of stress.

Het begint bij jezelf...

"Het paard kan alleen met zijn maximale efficiëntie en gratie bewegen als de ruiter gecentreerd is en in balans en harmonie bij zijn paard is. Hij kan maar zo goed bewegen als de ruiter beweegt."
Dit mooi citaat van Sally Swift maakt ons duidelijk hoe belangrijk het is om niet enkel ons paard te trainen, maar ook aan onszelf te werken.

Een vertrouwensband creëren

Continu werken aan een goede band tussen paard en ruiter, waarin beiden zich volop kunnen ontplooien, is voor mij één van de belangrijkste uitgangspunten in het omgaan met paarden. Wanneer paard en ruiter elkaar begrijpen, elkaar vertrouwen en zich veilig voelen samen, ligt de weg open om met twee méér te bereiken dan elk apart. Dan ontstaat er ruimte om dromen te realiseren.

Trainen op een positieve, paardvriendelijke manier

Om respect te krijgen, moet je zelf respect geven. Het is mogelijk om met paarden op een zeer zachte, intentievolle manier enorm veel te bereiken. Deze supergevoelige dieren hebben liever dat we fluisteren i.p.v. roepen. In combinatie met het omgaan met je paard vanuit gevoel, vormt het gebruik van positieve bekrachtiging, om gedrag dat we graag zien te stimuleren, een grote meerwaarde. Zo goed als alle paarden vertonen een groot enthousiasme bij deze manier van trainen, ook gekend als 'clickertraining'.

Clickertraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode die ons leert letten op wat ons paard goed doet (i.p.v. fout). We leren een gedrag onderverdelen in kleine stukjes die ons paard makkelijk kan leren. We zetten ons paard op voor succes. Leren wordt fun! Paarden mogen hun eigen inbreng doen en beginnen mee te denken met hun ruiter. Clickertraining vergt een grote dosis concentratie, creativiteit en inlevingsvermogen van de ruiter. Maar eens je er mee begonnen bent, wil je niet meer terug. De beloning voor paard én ruiter is immers méér dan de moeite waard.