Horses Tomorrow

    Balance coaching voor ruiters  

Over ons

Mijn naam is An Van den Ende (°1981). Al van kinds af aan heb ik een grote passie voor paarden. Ik begon mijn "ruitercarrière" op het jaarlijkse ponykamp met mijn nichtjes en neefjes. En toen ik vanaf mijn 10 jaar in een manège mocht gaan paardrijden, was ik er niet meer weg te slaan. Hier heb ik op de traditionele manier leren paardrijden (klassieke dressuur) en een zeer leuk deel van mijn jeugd doorgebracht.

Als echte paardenfreak lees je natuurlijk elk boek dat ook maar iets met paarden te maken heeft. Maar rond mijn twintigste kwam ik een boek tegen dat me altijd zal bijblijven: "Natuurlijk Paardrijden" van Klaus Ferdinand Hempfling. Hij gaf verhelderende inzichten en zelfs een concreter antwoord op vragen die ik mij al jarenlang stelde. Dit boek was voor mij een eye opener en deed me een volledig nieuwe weg inslaan. Mijn zoektocht in de wereld van "Horsemanship" was begonnen...

Ik leerde over Monty Roberts en de 'join-up', Pat Parelli en zijn '7 games', T-Touch van Linda Tellington Jones, Clickertraining, Bill Dorance en zijn beschrijving van 'feel' en nog vele anderen. In die periode kwam ook mijn eerste eigen paard, Fleur, in mijn leven. Ideaal om deze nieuwe opgedane kennis te gaan oefenen in de praktijk! Fleur, een Engelse volbloed merrie, is een heel gevoelig, pittig paard met een eigenzinnig karakter. Ze leert zeer snel, heeft haar eigen mening en laat zich niet onder druk zetten. Een uitdaging dus. Maar in een grote uitdaging zit een grote leerschool. Dankzij Fleur heb ik in de loop der jaren ontzettend veel geleerd over paardvriendelijke trainingsmethoden en het belang van "werken aan jezelf" om via lichaamstaal met je paard te communiceren. Recent ben ik me gaan verdiepen in Centered Riding" en de opportuniteiten die deze zachte werkwijze waar alles "begint bij jezelf, je centrum" biedt.

Cursussen en trainingen

Neem een kijkje op de Links pagina voor een overzicht van mijn favoriete boeken.